Amerikaanse tv-serie: Almost Human
Voor het seizoen herfst/winter van 2013-2014 werd de tv-serie Almost Human voor de Amerikaanse tv-zender FOX gemaakt. Het is in feite zowel een politie- als een science fiction-serie. Bedenker van het verhaal was de Amerikaanse tekstschrijver/regisseur/producent/muzikant J.H. Wyman, bekend van enkele eerdere tv-series en films (waaronder die uit 2001: “The Mexican”, met Julia Roberts en Brad Pitt). De serie werd verder geproduceerd/geregisseerd door Bryan Burk en J.J. Abrams (beiden bekend van onder meer Star Trek – tv-series en films – en enkele films uit de Star Wars-sage en de Mission Impossible-reeks).
Almost Human: locatie
Door het globale karakter van de ontwikkelingen in technologie en criminaliteit (die blijkbaar ook in de toekomst hand-in-hand gaan) wordt niet echt duidelijk waar een en ander zich in de nabije toekomst afspeelt, anders dan dat het een Westerse samenleving betreft. Hoewel je bij het bekijken van de serie dan wellicht het eerste denkt aan de Verenigde Staten, zou de verhaallijn even goed hebben kunnen plaatsvinden in Canada, West-Europa of zelfs Australië. Alle opnamen voor de tv-serie werden overigens gemaakt in Vancouver (West-Canada), dat ook wel het Hollywood van het Noorden wordt genoemd.
Almost Human: de introductie
De introductie van elke aflevering is (in vrije vertaling) ongeveer als volgt :
Het is 2048. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en de controle erop is onmogelijk geworden. Vooral criminelen profiteren van de nieuwe en snelle ontwikkelingen. De politie blijkt onvoldoende voorbereid en staat vrijwel machteloos. Een nieuw team van wetshandhavers moet de orde herstellen: androïden oftewel robotagenten. Verschillende typen van verschillende robotmakers zijn getest; ze zijn echter niet allemaal gelijkwaardig.
De DRN-androïden zijn levensecht, gebaseerd op het programma Synthetic Soul. Deze androïden zijn zo menselijk mogelijk gemaakt en zijn in staat allerlei menselijke emoties te ervaren. Velen kunnen echter niet met die gevoelens en de ervaringen van het politiewerk overweg en sommige DRN’s plegen zelfs zelfmoord. De DRN-reeks wordt hierdoor als onbetrouwbaar tot ronduit gestoord beschouwd. De hele serie werd dan ook vervangen door minder geavanceerde rationele robotagenten, de MX-androïden, van een andere leverancier. Zij volgen bevelen op en voeren opdrachten uit zonder enig emotioneel inlevingsvermogen. Voortaan zullen mens en androïde samen de strijd aangaan om de maatschappij te beschermen.
Almost Human: het verhaal
Hoofdpersoon in de serie is John Kennex. Door een foutgelopen actie onder zijn commando (die een criminele hinderlaag bleek te zijn) verloren 11 agenten – waaronder zijn beste vriend – het leven. Hij raakte echter ook zijn vriendin kwijt (die bleek samen te zweren met de criminelen van het beruchte InSyndicate, de organisatoren van de hinderlaag). Daarnaast verloor hij zijn rechterbeen, een deel van zijn geheugen en zijn reputatie als agent. Na een coma van 17 maanden en een lange revalidatie wordt Kennex - ondanks een negatieve psychische evaluatie - door politiekapitein Sandra Maldonado toch weer in actieve dienst genomen. De regels zijn echter veranderd: elke (menselijke) agent moet voortaan altijd vergezeld door een synthetische MX-androïde (een robotagent) de straat op. Kennex haat de MX; een exemplaar ervan liet hem en zijn stervende vriend in de hinderlaag in de steek, omdat volgens deze MX op dat moment “hun kansen nihiel waren”. De aan hem toegewezen MX weet Kennex dan ook al snel – letterlijk en figuurlijk – te dumpen.
Op bevel van politiechef Maldonado krijg Kennex daarop bij hoge uitzondering een opgelapt exemplaar van de vorige serie robotagenten, de DRN-androïden, als vaste begeleider. DRN-0167 (of Dorian zoals de androïde wordt genoemd) en Kennex beginnen een moeizame relatie, niet in het minst door de afwijzende houding van de laatste, die eigenlijk alles het liefst alleen doet. Allebei zitten ze echter eigenlijk in een proeftijd in hun baan: Kennex vanwege zijn onorthodoxe, niet altijd wettelijke methoden en Dorian vanwege de gebleken onbetrouwbaarheid van zijn robotlijn. Langzaam maar zeker beginnen de twee echter waardering voor elkaar te krijgen en op elkaar te vertrouwen. Er lijkt zelfs een soort collegiale vriendschap tussen beiden te ontstaan.
Met de andere (menselijke) collega’s ligt Kennex echter voortdurend overhoop en de MX-agenten behandelt hij louter met minachting. De enige uitzonderingen zijn zijn cheffin (Kapitein Maldonado) voor wie hij respect heeft en collega-detective Valerie Stahl tot wie hij zich aangetrokken voelt. Stahl (zie foto links) is overigens een Chrome, een genetisch aangepaste mens voor wat betreft gezondheid, intelligentie, schoonheid en succes. En dan is er nog computertechnicus Rudy Lom, een briljante, maar nerveuze nerd die zijn ‘magie’ in de kelders van het centrale politiebureau ten uitvoer brengt.
Almost Human: rolverdeling
Voor de rolbezetting probeerde men een mengeling van bekende en in het algemeen wat minder bekende acteurs in te huren. De bekendste van het rijtje is ongetwijfeld Karl Urban. Deze Nieuw-Zeelandse acteur begon zijn carrière in 1990 met een paar commercials en een terugkerende rol in een Nieuw-Zeelandse politie-tv-serie. Daarna volgden diverse uiteenlopende filmrollen (o.a. 3x in Lord of the Rings, 3x in Star Trek, 3x in The Chronicles of Riddick, The Bourne Supremacy, RED en Dredd) in Nieuw-Zeeland, Australië en Hollywood. Samen met de Britse acteur Mackenzie Crook was hij ‘de buitenlander’ in deze verder geheel Amerikaanse productie.
(Van links naar rechts: de cast als Richard Paul, Rudy Lom, Sandra Maldonado, John Kennex, Dorian en Valerie Stahl.)
Toch hebben ook de andere hoofdrolspelers elk al de nodige tv-series en films op hun naam staan; deze zijn bij het grote publiek over het algemeen wat minder bekend.
Cast
Detective John Kennex – Karl Urban
DRN-0167 (Dorian) – Michael Ealy
Kapitein Sandra Maldonado – Lili Taylor
Detective Valerie Stahl – Minka Kelly
Detective Richard Paul – Michael Irby
Computertechnicus Rudy Lom – Mackenzie Crook.
Almost Human: slechts 1 seizoen
Hoewel de tv-serie gelijk goede kritieken kreeg en al snel een vaste groep fans had verzameld, besloot FOX (opdrachtgever en uitzender van de serie) er na één seizoen al de stekker uit te trekken. Als reden werd onder andere gegeven, dat de productiekosten van elke aflevering erg hoog waren, terwijl in verhouding daarmee de kijkcijfers dan tegenvielen. Voor die hoge kosten verwachtte men bij FOX eigenlijk direct CSI-achtige kijkcijfers; verbazingwekkend en onrealistisch gezien de hoeveelheid seizoenen c.q. afleveringen (en spin-offs) CSI nodig had om die populariteit te vergaren. Tegenover de 13 afleveringen van één seizoen die er maar van Almost Human zijn gemaakt, is dat toch een rare en unfaire afweging. Verder zou het uitzendschema van FOX voor het betreffende seizoen eigenlijk al vol hebben gezeten, zodat men moeite had om Almost Human er nog ingepast te krijgen. De serie is inmiddels door FOX aan diverse andere tv-zenders verkocht.
Jammer, want ik heb met veel plezier naar deze spannende en ook wel humoristische reeks gekeken. Jammer ook, dat een aantal opzetjes in een paar afleveringen – voor één of meer vervolgafleveringen of voor verdere uitwerking van een verhaallijn – nooit uit de verf zijn gekomen. Toch is deze tv-serie wat mij betreft een zeker boeiende aanrader op het gebied van technologische criminaliteit en de bestrijding ervan.
Copyright: Robin93.
(2018) Foto's: Office.microsoft.com, Pixabay.com, Wikimedia Commons.
Zie voor andere artikelen bijvoorbeeld ook:
Franse-tv-serie-La-Forêt-(Het-Bos)
IJslandse-tv-serie-Ofaerd-(Trapped)
Zweeds-Deense-tv-serie-Bron-Broen-(The-Bridge)
of via:
https://tallsay.com/robin93
https://robin93artikelen.wordpress.com/
https://robin93artikelen.wordpress.com/star-trek/
Leuk artikel. Ik vond het ook een aardige serie; was dacht ik in januari op de Nederlandse TV. Maar helaas geen vervolg meer.